Ingrediente:
Umplutură: mozzarella, felii de bacon, ciuperci, oregano
Aluat pufos: 300 g făină, 30 g unt, 150 ml lapte călduţ, 25 g drojdie, 1/2 linguriţă sare, 1/2 linguriţă zahăr
Aluat subţire, crocant: 200 g făină, 125 ml apă caldă, 1 lingură ulei măsline, 20 g drojdie, 1/3 linguriţă sare, 1 linguriţă zahăr
Sos de roşii pentru pizza: 1 cutie de roşii în suc sau 600 g roşii proaspete, 50 ml ulei de măsline, busuioc proaspăt, 1-2 căţei usturoi, sare, piper, opţional:1-2 frunze de ţelină
Mod de preparare
Aluat pufos: se freacă drojdia cu zahărul, se adaugă 100 ml lapte călduţ, 120 g făină, se amestecă şi se lasă 15 minute la loc cald să crească, acoperit cu un prosop curat. Se adaugă apoi restul de lapte, oul, untul topit, făină şi se frământă 5 minute. Se lasă să crească până îşi dublează volumul, într-un lighenaş presărat cu făină şi acoperit cu un prosop curat. Se ia din lighenaş, se pune pe masa presărată cu făină, se frământă un pic pentru a nu avea bule mari de aer şi se întinde cu sucitorul într-un strat de 5-7 mm grosime, care se aşează în tava de pizza, unsă în prealabil cu unt. Pizza cu aluat pufos se coace mai lent, o vom ţine mai mult timp în cuptor, dar este mai uşor de preparat în cuptorul aragazului.
Aluat crocant: se întinde făina pe masa de lucru, se face o adâncitură în mijlocul grămezii de făină. În această adâncitură se freacă drojdia cu zahărul; se lasă 5 minute să înceapă să fermenteze, se adaugă apă călduţă şi uleiul. Cu o furculiţă se înglobează treptat făina de pe margine, cu mişcări în spirală. Când aluatul devine suficient de gros, se înglobează restul de făină, amestecând şi frământând cu mâinile. Se frământă 5 minute, se lasă apoi aluatul de pizza la crescut, într-un lighenaş presărat cu făină şi acoperit cu un prosop, până când îşi dublează volumul. Îl luăm din lighenaş şi îl frământăm 1-2 minute pentru a nu avea bule mari de aer în cocă. Îl întindem cu sucitorul pe masa presărată cu făină, într-un strat de 2-4 mm grosime, şi avem pregătit aluatul crocant de pizza. Se unge tava cu ulei de măsline şi se pune blatul de pizza în ea. Aluatul subţire pentru pizza se coace mai repede, dar în acelaşi timp necesită precauţii speciale pentru a ieşi bine, fiind de regulă folosit în cuptoare speciale pentru pizza. Poate fi preparat şi în casă dacă punem sub tava de pizza o placă groasă de piatră, care să se încingă în cuptor 1 oră înainte de a pune pizza pe ea.
Pizza bacon şi ciuperci: se unge blatul de pizza cu sos de roşii, se pune mozzarella, se presară oregano, felii de ciuperci şi bacon, se dă la cuptor 10- 45 minute, în funcţie de blatul folosit şi de tipul cuptorului.
Primit pe Mail
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu